Aydınlatma Tasarımı Hakkında Öneriler

Aydınlatma Tasarımının Önemi

Hepimiz evlerimizde kendimizi rahat hissetmek isteriz. İşten eve gelince ayaklarımızı uzatıp, bir süre öylece kalmak isteriz. Aydınlatmanın psikolojimiz üzerinde büyük bir etkisi vardır. Parlak bir ışık samimi bir akşam yemeğini, tek bir lamba boşluk hissini ve projeler üzerinde çalışmalarımızı anımsatabilir. Aydınlatmanın temel amacı, ışığı değişen derecelerde yansıtmaktır. Eğer sadece doğrudan ışık kaynakları varsa, bu kasvetli çekici olmayan, düz bir ortam yaratacaktır. Işık katmanları ile görsel bir ambiyans yaratmak için yazımızı okuyarak aydınlatma konusunda aydınlanın.
Aydınlatma bir evi parlak, neşeli, karanlık veya romantik yapabilir. Doğru aydınlatma değerli favori hazinelerinizi vurgulayıp, bazı yapısal kusurları gizlemenizde yardımcı olabilir. Aydınlatma ile evinizin görünümünü değiştirebilirsiniz.
Işık evinizin önemli bir parçasıdır. Aydınlatma, odanızın görünümünü değiştirmeye büyük katkıda bulunur. Aydınlatmanın çeşitli odalarda kullanılabilen birçok türü vardır; artık odalarda bulunan birkaç lamba ile sınırlı değildir.
Aydınlatma, tasarım için önemli bir araçtır. Aydınlatma ile iç tasarım yapmanın yolu bir odanın algısını etkilemektir. Çeşitli stratejiler kullanarak, tek bir hareketle geceleri farklı odalarda farklı etkiler yaratılabilir.

Aydınlatma Temelleri

Işıklar odanın her köşesine hayatı getirir. Işıklar sayesinde kendinizi duygusal hissedebilir veya bulunduğunuz yeri mükemmel görebilirsiniz. Ev dekorasyonunda son zamanlarda en fazla aydınlatmaya önem verilmektedir. Aydınlatmayı ayarlamadan önce çevreden gelen ışıklar göz önünde tutularak ne kadar aydınlatmanın gerekli olduğu değerlendirilmelidir. İnceleme için günün farklı zamanlarında odaya bakın. Sabah, öğle ve akşam kontrol etmeniz gerekir. Doğu tarafında bir oda sabahları parlak olacak, öğleden sonraları ve akşamları basık ve karanlık olacaktır. Tersi durumunda batı tarafındaki bir oda sabahları karanlık, akşamları parlak olacaktır.
Hangi odaya ne tür ışık verilebilir? Yemek odası veya oturma odasına, tavandan olan odanın tüm köşelerine ışık getiren bir aydınlatma, sosyal ortamı çekici hale getirebilir. Yatak odasında rahat ve romantik bir ortam oluşturulmalıdır. Hayalperest ve rüya gibi kısa huzmeli farlar ve yumuşak ışıklar ile kendinizi şımartın. Ayarlanabilir ışıklar ve masa lambaları ile ışık yoğunluğunu arttırıp, ambiyans oluşturabilirsiniz.
Çocuk odasını canlı ve parlak tutmaya dikkat ediniz. Aydınlatma odanın pozitif enerji akışına yardımcı olacaktır. Aydınlatma seçerken, odanın rengi ve teması göz önünde bulundurulmalıdır. Mavi bir oda için serin bir etki yaratacak aydınlatma seçilmelidir. Odanın teması yıldırım veya futbol ise aydınlatma üzerinde bununla ilgili motifler bulunabilir. Okuma ve dikiş odaları için floresan ışıklar iyi bir seçenektir. Floresan ışıklar parlak olması nedeniyle; ince baskılar oluşturmanıza, dikiş yapmanıza ve kitap okumanıza yardımcı olur.
Oturma odasında canlı bir atmosfer oluşturmak için dolaylı olarak duvara saçak şerit ışıkları uygulayabilirsiniz. Ortama parti havası vermek istiyorsanız halojenler ve kırmızı ışıklar kullanın. Verandanızdaki bitkileri vurgulamak için minik beyaz ışıklar uygulayabilirsiniz. Romantik bir çift için mum ışığı gerekir. Aydınlatma festivali oluşturmak için kristal ve elmas gibi yansıtıcı yüzeyler ekleyin. Şeffaf masanın altına aydınlatma uygulamanız farklı bir etki yaratır.

Philips Lamba

Işık Türleri ve Stilleri

Önce ışıklar hakkında biraz bilgi edinip, sonra farklı aydınlatmalara geçebilirsiniz.
Tavan armatürleri – Bunlar genellikle tavana ekli, aşağı doğru oldukça geniş bir alana ışık yayarlar.
Avize – Avizeler tavana asılıdır ve ışık odağı aşağı doğrudur. Sarkan avizelerden yayılan ışık genellikle ışık şovu gibi dökülür.
Portatifler – Bu terim genellikle kolayca taşınabilir çok çeşitli aydınlatmalar için kullanılır. Örneğin, masa lambaları portatiftir.
Parça aydınlatma – Bu ışıklar idareli ve amacı göz önünde bulundurularak kullanılır. Bunlar belirli alanları vurgulamak için görev ışıkları şeklinde çalışır. Kolayca ayarlanabilir ve doğru etkiyi verecek şekilde ayarlanması gerekir.
Gömme ışıklar – Yeni evlerde sıkça kullanılır. Özellikle mutfak tezgahı gibi alanları aydınlatma da kullanılabilir. Ortama daha modern bir görünüm verir.
Aplik – Bu ışıklar duvara monte edilir. Işığı aşağı veya yukarı verecek şekilde dizayn edilir.
Tavan penceresi – Evin içinde sıcak doğal ışık kullanın. Filtreleme ile evin içine aşağı doğru güneş ışığı getirin. Açıkçası yapay aydınlatmalar pahalıdır ve doğal aydınlatma yararlıdır.
Dış aydınlatma – Oluşturduğunuz iç dekorasyonunuzu tamamlayacak şekilde çalışması gerekir. İyi bir dış aydınlatma, evin dışarıdan görüntüsünü gerçekten etkileyici yapabilir. Bu yüzden dış aydınlatmaya karar vermeden önce iyi düşünün.
Tüm seçenekleri dikkate alarak, evinizde iyi bir atmosfer yaratacak, ihtiyaçlarınız doğrultusunda aydınlatma seçmeniz uygundur. Floresan, halojen ve yeni enerji tasarruflu ampullerden seçebilirsiniz.
İşlevsellik – Biraz pahalı olabilir ama işlevsellik gerçekten büyük bir nimettir

Ortam Aydınlatması

Ortam aydınlatması gizli bir ışık kaynağıdır. Çok az sayıda gölgeler yaratır. Odanın her yerini eşit derecede aydınlatma eğilimindedir. Japon kağıt fenerler ve duvar aplikler ortam için her yere eşit miktarda ışık yayarlar. Geçici ortam efektleri için normal aydınlatma ile bölgesel aydınlatmalar kullanın.
Ortam aydınlatmasının amacı, ışığın tüm odaya yayılmasını sağlamak ve ışık seviyesini ayarlamaktır. Aydınlatma düzeni oluşturmaya başlayacağımız ilk yer burasıdır. Ortam aydınlatması da bir bütün olarak aydınlatma düzeni içerisinde bulabilirsiniz. Ama bizim amacımız ortam aydınlatma kaynaklarından bahsetmektir. Işık kaynakları genellikle tavandan gelir, ancak bazen lambaderler ile hile yapabilirsiniz. Tavandan gelen ışık kaynakları, tam aydınlatma, gömme spot ışık, avize veya birden fazla minik ışığın birleşimi olabilir. Tavan aydınlatmasındaki küçük ışıklar birlikte çalışır.
Tavandan aydınlatmalarda ucuz ve düşük watt değerindeki akkor ampulleri kullanın. Alternatif olarak kompakt floresan ampuller üreticiler tarafından geliştirilmiş ve akkor ampullere göre daha tasarruflu hale gelmiştir. Ancak floresan lambalar itici görüntüsü herkes tarafından bilinir. Üreticilerin bu konuda sürekli geliştirme çalışmaları vardır. Ortam aydınlatması pratik ve cafcaflı olmalıdır.

Vurgu Aydınlatma

Vurgu aydınlatması odanın bir bölgesine dikkati çeker. Bu yöntem; iç tasarım, nesne veya mimari özelliği aydınlatır. Vurgu aydınlatmasını uygulamak ve sadece istenen bölgeye odaklamak için bir ampul ve doğrudan bir kalkan gerekir. Halojen spot ve gölgeli masa lambaları vurgu aydınlatma sağlar.
Vurgu aydınlatmasında asıl amaç, odada görsel bir ayrım sağlamaktır. Aplikler vurgu aydınlatmasına verilecek en iyi örnektir. Bir odada ikincil ışık, ortam ışık düzeyine göre üç ile beş katı daha az parlak olmalıdır. Masa, zemin lambaları ve duvar aplikleri bulunmaktadır. Yemek odasında avize yerine birden fazla duvar apliği ışık sağlayabilir.  Vitrin veya tabloların aydınlatılması diğer kullanım alanıdır. Mutlaka bir sanat eseri bulundurmanız gerekmez, evinizde vurgulamak istediğiniz güzel bir bölüm varsa burayı aydınlatabilirsiniz. Öncelikle spot halojen lambalar olmak üzere, masa lambaları ve duvar apliklerinde sık sık yüksek watt akkor ampuller kullanılır.

Görev Aydınlatma

İç tasarımda kullanılan aydınlatma diğer bir türdür.  Aydınlatma stratejisi; okuma, yemek ve dikiş gibi günlük faaliyetlerimizi gerçekleştirdiğimiz bir alanı vurgulayarak pratik bir aydınlatma sağlar. Etkin görev aydınlatması, gözde zorlanmayı engeller ve yaşamsal faaliyetlerin performansına yardımcı olur. Özellikle mutfak, iç tasarıma görev aydınlatmasını dahil etmek için iyi bir yerdir. Görev ışık kaynakları mütevazi olmalı ve parlamayı önlemeli.
Aydınlatmayı tamamlamak için görev aydınlatmanın olması zorunludur. Birincil ışık sağlar ve ortam ışığına göre 10 kat daha parlak olabilir. Çalışma alanlarını ortam seviyesinin üstünde aydınlatmak için kullanılır. Eski dönemlerde görev aydınlatmanın olmayışının yarattığı eksiklik, şimdi yerini belirgin bir bölüme bırakmıştır. Atalarımız bir odada tek bir ampulle tüm çalışmalarını gerçekleştirirken, şimdi sonsuz seçenekler oluşmuştur. Artık sadece masa lambası değil, mutfak veya ofiste gerçekleştirilen özel görevlere uygun aydınlatmalar kullanılmaktadır. Oturma odasında çok farklı bir iş yapabilir veya yatak odasında kitap okuyabilirsiniz. Ayrıca görev aydınlatması, göz yorgunluğunu önlemeye yardımcı olur. Mutfakta kullanımı oldukça yararlıdır, çünkü belirli görevlerin gerçekleştirildiği bölgelere gölgeler düşmektedir. Halojen ışıklar ideal temiz ve berrak ışık üretmektedir. Halojen lambaların eksisi ise, çabuk ısınıp, ortamı ısıtması ve uzun çalışmalarda bu ışık altında terlemeye sebep olmasıdır. Görev aydınlatma, en ideal şekilde konumlandırılmalıdır.
Görev aydınlatma, etkin vurgu aydınlatması ile güzel etkiler oluşturmak için birleştirilebilir.

Dış Aydınlatma

Peyzaj aydınlatması evinizi güvenli tutacak ve güzel gösterecektir. İnsanlar hayatlarının bir bölümünü açık oturma yerlerinde geçirmeye başladı; bu nedenle dış aydınlatma, iç aydınlatma ile aynı derecede önem taşımaktadır. Vurgu ve görev aydınlatmaları, tüm açık hava aydınlatma planı içinde belirli bir amaca hizmet etmektedir. Girişteki geçitin aydınlatılması, başlamak için harika bir yer. Girişin aydınlatılması konuklara kolaylık sağlayacağı gibi güvenlik içinde önemlidir.
Güvenlik önlemlerinin alınması için ortamın iyi aydınlatılması gerekir. Bahçedeki birçok ışık hareket sensörlü olmalıdır, yani sadece hareket algılandığında çalışmalıdır. Böylece enerji tasarrufu yapmış olursunuz. Bu tür ışıklar, gerektiğinde kapatılabilir. Bahçede otururken çok fazla ışık istemiyorsanız kapatabilirsiniz.
Bahçenizdeki belirli özellikleri aydınlatma ile vurgulayabilirsiniz. Küçük ağaçlar, büyük ağaçların arkasındaki avlu ve yerdeki çiçekler aydınlatılabilir. Giriş yolundaki zemine aydınlatma uygulayabilirsiniz.
Samimi bir ortam yaratmak için mum ışığı hissi ekleyin. Aşırı ışık yorucudur. Aydınlatmanız ay ışığının taklidi olabilir. Gün ışığı ile şarj olabilen düşük voltajlı aydınlatmalar seçebilirsiniz.

Doğal Işık

Tabi ki iç tasarım aydınlatması doğal bir ışık olmadan hiçbir zaman tamam olmayacaktır. Odanın konumu, güneşten günün farklı zamanlarında yararlanmak için düzenlenebilir. Bu tip dışarıdan gelen aydınlatmalara kinetik aydınlatma denir. Doğal aydınlatma mevsim ve havadan etkilenir. Voltajı ayarlanabilen suni bir ışık kaynağı ile odanın aydınlatması dengelenebilir.
Birçok ev sahibi, evinin aydınlık ve havadar olup olmadığı konusunda sorularla karşılaşır. Yüksek bir evde bol doğal ışık, evi daha çekici bir hale getirir. Evin güneş görmesi arzu edilir. İnşaatçılar ve mimarlar yeni bir inşaatı, maksimum gün ışığı alacak şekilde uygular. Çünkü insanlar masa başında, kapalı alanlarda saatlerce zaman geçiriyorlar. Gün ışığı ile temas ve açık hava çalışanları daha verimli hale getirir. Eğer doğal ışık varsa, elektrikten tasarruf yapabilirsiniz. Doğal ışığı daha iyi kullanabilmek için perdeleri açın. Güneş doğrudan ya da dolaylı olarak odaya geliyorsa, farklı tonlarda ve kalınlıklarda perdeler ile gelen ışık yönetilebilir. Eğer yeterince gün ışığı almayan bir kapalı mekandaysanız, ışığı yansıtıcı en iyi renk beyazı duvarlarınıza uygulayın.

Aydınlatma hesaplamaları

Uygun aydınlatmayı nasıl elde edebilirsiniz?

Aslında ihtiyacınız olan ışık miktarını hesaplamak için kanıtlanmış bir formül vardır.
Formülü: Oda Boy x Genişlik x 1,5  Watt = Oda için ihtiyacınız olan ışık miktarı
Örneğin; 12 x 16 metrelik salon için 12 x 16 x 1.5 = 288 watt uygundur. Bu oda için beş adet 60 wattlık ampul kullanarak oluşturulmuş bir avize yeterli ışık sağlayacaktır. Görev aydınlatma veya mutfak gibi çalışma alanları için sadece 2,5 ile odanın boyutlarını çarpın.
Yukarıdaki hesaplamalara göre aydınlatılmış bir odaya 7 adet duvar apliği ekleyebilirsiniz.
Avizenin genişliğini belirlemek için odanın boyutlarından faydalanılır. Örneğin, 12x16 metrelik bir odada 12 +16 = 28-inç çapında avize kullanılabilir. 1 inç = 2,54 santimetre

Koridoru aydınlatmanın en iyi yolu nedir?

Tavan yüksekliğine bağlı olarak 8 ya da 10 adet gömme veya yarı gömme tavan armatürleri kullanılabilir.
Normalde yemek odası için 100 watt ışık yeterlidir.

Banyo aydınlatmasının en iyi yolu nedir?

Banyolarda genellikle tek noktadan çıkan ışık kaynakları vardır. Fakat bir sorun vardır. Sorun aynaya baktığımızda yüzümüzü göremememizdir. Aydınlatma ihtiyacı hissedersiniz. Aynanın üstüne yukarıdan aşağı doğru vurgu aydınlatması ekleyin.

Doğal Aydınlatma Temelleri

Burada yer alan temel bilgiler eviniz için doğru karar vermenize yardımcı olacak.
Doğal aydınlatma odaya sıcaklık, parlaklık ve hayat getirecektir. Yanlış doğal aydınlatma elektrik tüketimini, maliyeti arttırır ve çevresel sorunlara neden olur. Eviniz için doğru seçim yapmak için karar verirken aşağıdaki yönergeleri kullanın.
Boyut - Eve çok fazla gün ışığı girmesi, aynı zamanda çok fazla ısı girmesine yol açacağından, rahatsız edici olabilir, kendinizi serada gibi hissedebilirsiniz.
Yerleşim 1– Güneşin hangi açıdan geldiğini dikkate almazsak sıcak bir ortamda yaşamak zorunda kalırız. Evin kuzey doğudan gün ışığı alması genellikle en iyisidir. Soğuk iklimlerde genellikle bu problem yoktur, ancak güneşe fazla maruz kalınan bölgelerde dikkate alınması gerekmektedir.
Yerleşim 2 – Mümkünse olabildiğince ev düzeni ve oda özelliklerine göre tavan penceresini konumlandırın. Yatak odasında bulunan bir tavan penceresi, yağmur ve kar yağması durumunda odanın geç ısınmasına neden olacaktır.
Yansıyan ışık – Düz bir çatı penceresi doğrudan ısı sağlayacaktır. Geniş açılı bir tavan penceresi tahsis etmek, daha fazla ısı ve ışık sağlayacağından iyi bir seçimdir. Işığı daha fazla yansıtması için pencerenin yayvan olması gerekmektedir. Genellikle böyle uygulamalarda yalıtım gereklidir.
Enerji tasarrufu – Kışın ısı pencerelerinizden kaçıyor olabilir. Yeni bir pencere alıyorsanız, bunun mümkün olduğunca ısıyı korumada etkili olduğundan emin olun. Camın, güneş ısı kazancı katsayısına bakın. Isıyı korumayan pencerelerden kaçınmalısınız.
Gölgelendirme – Sıcak yaz günlerinde gün ışığını perdeleyip, gölgeler oluşturabilirsiniz.

Değişen Duygu Durumlarına Özel Aydınlatma

Yanlış aydınlatma, duygularımızda umutsuzluk ve kaygı gibi ciddi sonuçlar yaratabiliyor. Yetersiz aydınlatma; uyku sorunları,  özellikle sabahları uyanmada zorluğa neden olabilir. Kışın ışık eksikliğinin yarattığı sağlık sorunları bilinmektedir.
Günbatımı ve gündoğumuna vücudun senkronize doğal tepkisi vardır.
Vücudunuz sabahları gün ışığı alırsa olumlu hislerle uyanırsınız. Geceleri loş ışıkta bulunmanız vücudunuza uyku sinyali verir.

Boraque Style Lamb TAVSİYELER:

Dekorasyon elemanları boşluk hissi yaratabilir. Sıcak bir ortam yaratacak olan aydınlatmadır.
Tasarımın en güçlü unsurları mobilyalar, uyuduğumuz, çalıştığımız veya kitap okuduğumuz yer aydınlatmanın yerini belirler.
 Odanın tepesinden gelen, belirli bir bölgeyi aydınlatan ışık, polis sorgulama odası gibi soğuk bir atmosfer yaratır.
 Faturaları hesapladığımız bir sehpa üzerinde küçük dekoratif bir lamba bulundurmamız, hem rahat okumamızı sağlar, hem de yaşanabilir sıcak bir ortam yaratır.
 Yatak odası mobilyasını güneş ışınlarının gelişine göre dekore ediniz. Böylece en azından hafta sonu gün ışığı ile uyanmazsınız.
 İdeal bir okuma köşesi olarak, rahat bir koltuk gün ışığı gelen pencere önüne yerleştirilerek oluşturulabilir.
 Tabii ki, mobilya yerleşimi bina tasarımına bağlıdır, ancak ev sahibi doğal ışıktan fazlasıyla yararlanmaya çalışmalıdır.
 Işık ile odanızda ilginç gölgeler oluşturabilirsiniz.
 Küçük pencereleri olan bir evde, pencere karşısına aynalar yerleştirerek gün ışığının yansımasını sağlayabilirsiniz.

Lüks Aydınlatma Önerileri

Başarılı bir aydınlatma düzeni, ihtiyaçlarınızı karşılar ve evinizin stilinin oluşturulmasında önemli rol oynar. İyi planlanmış aydınlatma düzeni pratik ve dekoratif olmalıdır.
 Dekoratif aydınlatma, rahat bir atmosfer yaratmamıza yardımcı olur, renk düzeni ve mobilyalarımızın tamamlayıcısı olur.
 Gömme ışıklar ekonomik olmadığı gibi estetik açıdan da hoş değildir. Gömme ışıkların yerine buzlu cam gibi ışığı kırıcı yüzeyler kullanılabilir. Gömme aydınlatmada çevreye yayılan ışınlar ve radyasyonun şiddeti, maruz kalınan elektrostatik yük dikkate alınmalıdır. Zaten gömme ışıklar şimdiki aydınlatma trendlerine aykırı.
 Siz en tasarruflu olan aydınlatma düzenini oluşturun.
 Gün ışığı görmeyen alanlar, merdivenler ve koridorlar iyi aydınlatılmalıdır.

Yumuşak kırmızı-pembe renkli ampuller romantik bir ruh hali yaratmak için idealdir. Renkli ampuller ortama parti havası verecektir.
 Bazı aydınlatmalar tek başına kendisi bir sanat eseri olabilir. Heykel veya resim gibi dekoratif durabilir. Aydınlatma böyle tek başına değerlendirilmemelidir, ancak diğer iç tasarım öğelerinin stratejileri eşliğinde bir aydınlatma kullanılmalıdır.

Aydınlatma Tasarım Örneklerinin tümünü görmek için tıklayınız.

0 Yorum - Yorum Yaz
Giyinme Odası Search